Chocoladefabriek: leren in een circulaire omgeving

Stichting WerkEnLeren

Steeds minder jongeren kiezen voor techniek. En dat terwijl zij hard nodig zijn om de energie- en grondstoffentransitie van de grond te krijgen. Maar we komen niet alleen handjes te kort. Scholen kunnen de technologische ontwikkelingen uit de praktijk niet bijhouden. Bovendien zijn de geavanceerde machines te duur voor het onderwijs. Daarom biedt de Chocoladefabriek in de voormalige NPF-toren aan de Noordkade in Veghel een inspirerende, up-to-date leeromgeving voor technische professionals van morgen.

In de Chocoladefabriek komt een productielijn voor chocoladeproducten waar leerlingen ervaring kunnen opdoen met onder meer procestechniek, mechatronicia, logistiek, hospitality, bedrijfsvoering en retail. “Veel leerlingen leren veel beter in de beroepspraktijk dan in een klaslokaal”, aldus Henk Maas, eigenaar van WerkEnLeren. Hij startte zijn schoolcarrière op de ambachtsschool in Gemert en studeerde later onderwijskunde. Samen met het Circular Food Center realiseert hij de leeromgeving. Daarbij gaat het niet alleen om het leren van nieuwe technieken en vaardigheden. Ook kennis over een duurzamere en gezondere voedingsindustrie speelt een belangrijke rol in de Chocoladefabriek. De officiële naam van het project is dan ook ‘HC2 Hybride Leren in een Circulaire Omgeving’.

In de Chocoladefabriek in Veghel is van alles te beleven in de sfeer van ‘Sjakie en de chocoladefabriek’.

In de Chocoladefabriek in Veghel is van alles te beleven in de sfeer van ‘Sjakie en de chocoladefabriek’.

“Leisure en learning onder één dak”